"Nûr'un birinci talebesi" Hulûsî Yahyâgil'in suâlleriyle vücûd bulan Mektûbât, neden sansüre uğradı?

Hacı Hulûsî Beyin, Risâle-i Nûr eserlerindeki itibarını gizleme gayretkeşliği artık son buluyor.

Bedîuzzamân'ın Latince harflere çevrilen kitabındaki tahrîfât, akıllara durgunluk veriyor.

Rahle Yayınları, Risâle-i Nûr Külliyyâtının ikinci kitabı olan “Mektûbât”ı aslına uygun bir metne kavuşturdu. 824 sayfalık eser, İslâmî ilimlerin pek çok konusunu ihtivâ ediyor. Büyük ekseriyeti "Nûr'un birinci talebesi" Hacı Hulûsî Yahyagil'in sualleri üzerine vücûda gelen Mektûbât; çok derin tevhîd bahislerinin yanısıra bazı kerametlere mazhar olmuş Mu'cizât-ı Ahmediyye (On Dokuzuncu Mektûb), Hulefâ-i Râşidîn devrinin sonlarında ortaya çıkan ihtilâfların işlendiği On Beşinci Mektûb, İslâm ümmetini kardeşliğe davet eden Uhuvvet Risalesi (Yirmi İkinci Mektûb) gibi harika bölümlere sahip.

Yaklaşık altmış altı seneden beri Latince harflerle basılan Risâle-i Nûr Külliyyâtının bilhassa Mektûbât kitabı, Osmanlıca aslından farklı nüshalara dönüştürülmüştü. Üstâd Bedîuzzaman Hazretlerinin büyük senâsına mazhar olan ve hatta Gavs-ı Geylânî (ks) Hazretlerinin işaret ettiği Hulûsî Beyle ilgili kısımlar, Latince nüshalarda yer almadı. Birtakım nâehil, cühelâ ve kasd-ı mahsûs taşıyan kimselerin sû-i kasdına uğrayan bu eser, yarım asırdan fazla bir zamandan beri, bazı bölümleri tahrif edilmiş olarak neşredildi.

Kitabın "Takdîm" yazısında tahrîfât ile ilgili olarak şöyle deniliyor:

“Bu eser, 19. Mektûb háric, Üstâd’ın gerçek muhátabı, ‘Nûr’un birinci talebesi’ ve ‘Vefâtımdan sonra hakíkatli vârisim’ dediği merhûm Albay Hulûsí Yahyâgil’in hakíkatli suâlleriyle vücûda geldiği hâlde; kasd-i mahsúsla Hulûsí beyle ilgili kısımlar özellikle bir el tarafından çıkarılmıştır. Mektûbların orijinalinde bulunduğu hâlde, diğer yayınevlerinin Mektûbât baskılarından çıkarılan ve Hulûsí Bey’in Risâle-i Nûr hizmetindeki ma’nevî tavzífine ve İmâmetine áid hayâtî ehemmiyyeti hâiz ibâreleri –orijinal metinlerin kupürleriyle- bu eserde göreceksiniz.

60 senedir ‘mutlak vekîller’ yoluyla iddiá edilen “Bu kısımları Üstâd çıkardı” sözü, mektûbların orijinal el yazma Osmanlıca metni ile yalanlanmıştır. Tesbît edilen tahrîflerin bir kısmı, mezkûr yayınevlerinin kupürleri ile gösterildi; bir kısmı da dipnotlarla belirtildi. Risâle-i Nûr’lardaki tahrîfât iddiálarına bugüne kadar reaksiyon gösteren muharriflerin, bu müdellel kitâbla ihânetleri tescîl edilmiş olmaktadır.”

Semendel Yayınları'nın sanal mağazasında yer alan kitaba şu linkten ulaşabilirsiniz:

Mektûbât - Online Satış | Semendel Yayınları

Kitabın hazırlanma safhası ve yayınlanması ile ilgili videoyu şu link üzerinden seyredebilirsiniz:

https://youtu.be/jXXAEog5Dnk

 

 

 

Giriş Yap

Giriş Yapın ve Hesabınızı Yönetin

Bir Hesabınız Yok mu? Üye Ol